De Veluwe kleurt roze

Het wielerseizoen is begonnen. De eerste voorjaarsklassieker, Omloop Het Nieuwsblad in België, is inmiddels achter de rug. Ook ik pak weer de racefiets. Op de Veluwe is het altijd mooi fietsen, maar dit wielerseizoen heeft iets extra’s. De Giro d’Italia komt naar mijn stad (dorp). En dat is te merken ook. Apeldoorn kleurt roze!

De eerste etappe van de 99e editie van de Giro start in Apeldoorn met een bijna 10 kilometer lange tijdrit. Voor mij reden om die tijdrit zelf te fietsen. Dus ben ik afgelopen week op de racefiets gestapt richting Omnisport Apeldoorn van waaruit de etappe op vrijdag 6 mei 2016 zal starten. De start van de route is eigenlijk niet te missen. Naast de wielerbaan staat een grote roze racefiets. Het eerste wat opvalt na de start is de tunnel onder het spoor door. De onderdoorgang van de Zutphensestraat is meteen een topplek waar fotografen hun lol op kunnen. Het is ook het enige stuk in de route waar een bultje in zit. Er zijn zes noemenswaardige bochten, maar het is vooral knallen op de rechte stukken. Met name de Zutphensestraat en Kanaal Noord zijn lang. Bij de laatste zou de wind weleens een rol kunnen spelen heb ik gemerkt. De finish ligt op de Loolaan. Hier zal het publiek rijendik staan om onder andere Tom Dumoulin aan te moedigen. De route is overigens aangegeven door roze fietsen, hoog bevestigd aan lantaarnpalen, waardoor je precies weet waar je moet zijn.

Voor de fietsliefhebbers die naar De Veluwe afreizen om dit wielerspektakel bij te wonen en zelf ook de racefiets meenemen, heb ik een route uitgezet over een afstand van ongeveer 50 kilometer. Deze route gaat langs meerdere bezienswaardigheden van de Midden-Veluwe. De start is bij gedenkteken De Naald op ongeveer tweehonderd meter van de finish van de Giro-tijdrit en nabij Paleis Het Loo. Vanuit daar fiets je naar Hoog Soeren en kom je al snel op de Pomphulweg die gaat over de mooie Asselse Heide.

IMG_5185

Via de Asselseweg en Radioweg kom je terecht bij Radio Kootwijk. Het markante voormalige zendgebouw ligt midden op een open vlakte en is een mooi plekje om even te stoppen voor een fotomomentje. Daarna fiets je verder richting de uitgestrekte en glooiende Hoog Buurlose Heide en kom je uit bij de zandverstuiving op de Braamberg. De route gaat verder over het leuke Dabbelosepad naar Hoenderloo. Hoenderloo maakt deel uit van de tweede Giro-etappe Arnhem/Nijmegen en heeft ook een ingang naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Ik koos er nu voor om via de Otterloseweg noordwaarts te fietsen. Na een aantal kilometer brengt een heuvelig fietspad je naar de Hoog Buurloseweg vanwaar je het fietspad Willemsbos ingaat richting de Asselsestraat. Deze brengt je terug naar Apeldoorn, waarbij je uiteindelijk weer uitkomt bij gedenkteken De Naald. De route kan hier eindigen, maar ik heb het uitgebreid naar Omnisport Apeldoorn waar de tijdrit van de Giro zal starten. Deze rit is zeer afwisselend en brengt je langs bossen, heides, zandverstuiving en verschillende bezienswaardigheden. En er zijn genoeg mogelijkheden om tussendoor of na afloop een hapje te eten in Hoog Soeren, Hoenderloo of natuurlijk Apeldoorn. Omdat het geen lange rit is, kun je het goed fietsen voor of na de tijdrit van de Giro zodat je niets hoeft te missen van het roze feest.

Op 1 mei a.s. organiseert Giro Gelderland ook een toertocht over drie afstanden. Hierin zijn segmenten uit het officieel Giro-parcours verwerkt.

Mijn favoriete eet- en drinkgelegenheden langs of nabij de route: Restaurant Berg & Dal en Het Nieuwe Jachthuis in Hoog Soeren en de Heerlijkheyt Het Loo en Restaurant Sizzles in Apeldoorn. Voor de liefhebbers van een goed Belgisch biertje en lekkere daghap kan ik De Graaf van Vlaanderen in Apeldoorn van harte aanbevelen.

IMG_5190


Een reactie op “De Veluwe kleurt roze

  1. Bij het lezen van jouw blog krijg ik er zin in om deze mooie route te gaan fietsen. Welliswaar niet op zo’n mooie racefiets als jij bent Roy. Maar die van mij racet ook hard. 😉

    Like

Plaats een reactie