Planken Wambuis

Planken Wambuis is een prachtig natuurgebied gelegen tussen Arnhem en Ede. Het wordt beheerd door Natuurmonumenten en ligt in het zuiden van de Veluwe. Ik heb het als natuurliefhebber al wandelend en op de racefiets vaak bezocht. Het landschap is erg afwisselend met heidevelden, stuifzanden, graslanden en bossen. Planken Wambuis heeft een rijke geschiedenis en dat zie je terug wanneer je een bezoek brengt aan dit gebied. Er zijn uitzichtpunten langs de routes om te genieten van de omgeving en leuke plekjes om even te pauzeren. Zo kun je bijvoorbeeld her en der fraai gepolijste stenen aantreffen. Deze zijn ontworpen door kunstenaar Adri Verhoeven. Als liefhebber van het grote wild van de Veluwe kom ik er ook graag. Er lopen bijvoorbeeld reeën, wilde zwijnen en edelherten. Maar ook Spaanse runderen en paarden kom je hier tegen.

De naam Planken Wambuis is waarschijnlijk afgeleid van de schuur naast de gelijknamige herberg die in 1782 in dit gebied werd gebouwd. De schuur had de vorm van een doodskist (smal onder en breed boven). Een doodskist wordt ook wel een planken jas genoemd. Een wambuis (soort boerenkiel) van planken wijst daarom vermoedelijk op een doodskist.

In 1926 is op de plek van de herberg het restaurant Planken Wambuis gebouwd. Dit restaurant, gelegen aan de Verlengde Arnhemseweg, viert dit jaar het 90-jarig bestaan. Voor, tijdens of na een wandel- of fietstocht door het gebied is een stop bij dit restaurant een echte aanrader. Het ademt de sfeer van de Veluwe en dat is ook terug te vinden in de menukaart. Heerlijke lunch- en dinergerechten met daarbij een lekker Veluws Heidebiertje van De Veluwse Heidebrouwerij uit Ede.

Natuurmonumenten heeft in dit gebied meerdere fiets- en wandelroutes uitgestippeld. Waaronder de wandelroute Planken Wambuis. Deze begint en eindigt bij het kantoor van Natuurmonumenten aan de Planken Wambuisweg (vlakbij het restaurant). De route komt onder andere langs de vroegere landbouwakkers van Nieuw Reemst, het middeleeuwse bos ‘het oude hout’ en langs de grote graasweide waar een mooi uitzichtpunt is en waar je met een beetje geluk het wild kunt zien lopen.

Op de website van Natuurmonumenten is ook een erg handige Route app voor de smartphone te downloaden. De app laat zien waar je je bevindt op de route. De bezienswaardigheden zijn genummerd en de app voorziet je van informatie tijdens de wandeling. En als je langs één van de punten bent geweest verschijnt er een vinkje op de route zodat je weet dat je daar bent geweest.

Een bezoek aan dit veelzijdige natuurgebied is de moeite waard. Veel wandel- en fietsplezier en eet smakelijk!

pic-r-1400774773525


Een reactie op “Planken Wambuis

Plaats een reactie