Door de rasters het bos niet meer zien

De Veluwe is opgedeeld in gebieden die beheerd worden door meerdere natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Kroondomeinen Het Loo en Het Geldersch Landschap & Kasteelen. Al deze organisaties hebben hun eigen doelen, wensen en vormen van beheer. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat ze zich inzetten voor het welzijn en het behoud van de natuur.

De Veluwe is het grootste bos-, heide- en wildgebied van Nederland. Als je de kaart van de Veluwe erbij pakt, zie je dat het meeste gebieden op elkaar aansluiten. Vaak met overbodige rasters naar mijn mening. Al jaren is er een discussie over de vele hekken en andere vormen van rastering op de Veluwe. En dan gaat het vooral over de beperkingen voor het wild. Kan een edelhert bijvoorbeeld van Nationaal Park De Hoge Veluwe naar een gebied van Natuurmonumenten komen? Of kan een hert van een door Natuurmonumenten beheerd gebied naar een gebied trekken van Staatsbosbeheer. Het antwoord is gelukkig steeds vaker ja.

Maar waarom dan nog al die hekken midden in het bos? Ze vormen niet alleen een barrière waarbij het wild belemmerd wordt in hun trekdrang, maar het oogt ook vaak niet mooi. Een veel gehoord argument is dat de veiligheid voor het wild en verkeer in gevaar komt bij het verwijderen van rasters en hekken. Een niet onbelangrijk argument, maar er zijn ook oplossingen voor. Zo zijn er op verschillende plekken ecoducten over snelwegen aangelegd en zie je op provinciale wegen wildtunnels onder de weg door. Prima oplossingen!

Ja, langs drukke wegen zullen rasters altijd nodig zijn voor de veiligheid van mens en dier. Maar wegen hoeven geen belemmering te zijn voor het beperken van de rastering tussen natuurgebieden (van diverse natuurbeheerders) en uitbreiding van wildgebieden. Deze opdeling is volgens mij in de loop der jaren ontstaan omdat men een eigen manier van beheer heeft. Hoewel samenwerking steeds vaker voorkomt tussen natuurbeheerders, lijkt het alsof het willen afbakenen van het eigen terrein er nog steeds in zit. Daar is eigenlijk niet zo veel mis mee. Maar zonder het eigen beheer op te geven, is er volgens mij zeker ruimte voor verbetering.

Ik hoop dat de Provincie Gelderland en de verschillende natuurorganisaties een mooi plan bedenken waarbij wild zonder belemmeringen kan trekken over de Veluwe en de bezoekers minder hekken zien. Dat hoeft toch niet zo moeilijk te zijn?


Plaats een reactie